Ko sva z Borutom iskala letošnjo
prvomajsko destinacijo, mi je pod roke prišel pozabljen vodniček
Lleida climbs. Kupila sva ga že pred leti pa še vedno ni dočakal
svojega trenutka. Bil je skrajni čas, da ga uporabiva, saj je v
prodajo ravno prišla nova, razširjena izdaja. Pridružila sta se
nama še Janez in Jera, najina tradicionalna prvomajska družba in
tako se je počasi začela kuhati „crema catalana“.
Prvo dozo adrenalina smo doživeli že
takoj po ležernem odhodu od doma. Prepričani, da nič ne more iti
narobe, smo se z minimalno časovno rezervo, brez da bi kdorkoli
preveril pot, odpravili proti treviškemu letališču. Sledili smo
cestnim smerokazom in prispeli na drugo beneško letališče Marco
Polo. Usmerili smo se proti Trevisu, nato sledili smerokazom in se
ponovno znašli na Marco Polu! Še je bil čas, vendar ni bilo več
prostora za napake. Kam zdaj? Ponovno smo poizkusili srečo in zopet
nam je ta obrnila hrbet. Vdani v usodo in sprijaznjeni z nastalo
situacijo smo se že pripravljali na dolgo vožnjo z avtomobilom
proti Španiji, ko nam je v četrto uspelo uiti iz začaranega kroga
beneške avtoceste in ujeti letalo za Barcelono.
Ko smo z veliko sreče prispeli v
Španijo, nas je čakalo novo presenečenje. Preko spleta smo
rezervirali lično hiško v bližini številnih plezališč, nismo pa
preverili nadmorske višine. V temi smo se vzpenjali po ostrih
serpentinah, ki jih ni in ni bilo konca. Ko smo končno prispeli v
vas St. Engracia, nas je tam v temi z malim traktorčkom čakala
gostiteljica Jane in se opravičevala za izpad elektrike. Prtljago
smo naložili na prikolico in se peš podali v strmi klanec proti
našemu španskemu domu Casa Mauri.
Zjutraj smo se prebudili v idilični vasici z lepim razgledom na bele
pirinejske vršace in tudi vijugasta pot je postajala iz dneva v dan
krajša.
Razgled z vasice St. Engracia. |
Pogled s terase. |
Dopust je potekal v klasičnem
plezalskem slogu. Dvema plezalnima dnevoma je sledil dan pavze, s
poznim vstajanjem, kraljevskim zajtrkom, dnevnimi izleti in odličnimi
večerjami poplaknjenimi s pivom in vinom. Med „restiči“ smo si
privoščili lenarjenje in večerne kulinarične specialitete z žara.
Kulinarični užitki. |
Tudi plezališča so upravičila svoj
sloves in nas razvajala z noro dobrimi smermi, čudovitimi ambienti
in ravno prav počitniškimi ocenami, da niso sumljive, popolno vreme
pa je dodalo piko na i in vrhunske razmere.
Dvakrat smo plezali v glavnem
sektorju Terradetsa, Bruixes, ki je že precej zlizan, kar pa ni nič
čudnega glede na kvaliteto in priljubljenost plezališča.
Konstantni previsi in stopnjujoča težavnost odlikujejo zelo
plezljive in berljive smeri.
Terradets, Bruixes |
V Terradetsu pred vstopom v smer. |
Dvakrat smo se podali v sektor
Regina, kjer zaradi daljšega dostopa smeri še niso spolirane in pod
steno ni gneče, kljub neverjetno lepim linijam. Sektor je ves dan v
senci in primeren tudi za vroče poletne dni, smeri pa dolge,
previsne in precej težke.
Kraljičini previsi v Regini; Terradets |
Dvakrat smo obiskali tudi Collegats z
nenavadnim dostopom z jeklenico preko reke. Tu so smeri dolge,
pretežno pletaste z nekaj previsi.
Collegats |
Dostop v Collegats. |
Dvakratni obisk si je zaslužil tudi
Tres Ponts, sicer skoraj dve uri oddaljen od naše hiše, pa vendar s
svojimi šalčkami vreden obiska.
Tres Ponts |
Po enkrat smo obiskali še Figols,
Coll de Nargo in Abello de la conca. Prvi dve plezališči sta kljub
ne najlepšemu izgledu presenetili z vrhunskimi smermi blažjih
naklonov, medtem ko je Abella glede na vso promocijo razočarala. Ni
vse zlato kar se sveti in za lepimi slikami na internetu se skrivajo
krušljive platke z nekaj izjemami.
Figols |
Abella de la conca |
To je bil zame najuspešnejši
plezalni trip in težki zimski treningi so se končno obrestovali. V
vsaki smeri sem se presenečala, kaj vse zmorem, čeprav imam še
vedno v glavi stare zapise kaj lahko in kaj ne. Rezerva ostaja in ko
bom enkrat izkoristila še to, bo padel tudi prvi 8a na pogled.
Tokrat pa sem zmogla 8a+ v tretje, 3x 7c+ OS, 4x 7c OS, 2x 7c flash
in še mnogo lažjih.
Počitnice so se končale podobno kot
so se začele, z veliko dozo adrenalina. Zadnji dan smo na poti v
plezališče ugotovili, da smo doma pustili na gorilniku prižgano
čičeriko! Dirka proti domu je bila dolga, ovinki neskončni, klanec
pa še posebej strm. Zadnji hip smo našli zakajeno hišo in
zoglenelo čičeriko, preden bi vse ušlo izpod nadzora. Tokrat je
bila sreča na naši strani in tudi „crema catalana“ nam je
odlično uspela.
No comments:
Post a Comment